Verordening EU rondom zelf bruinend ingrediënt DHA

Verordening EU rondom zelf bruinend ingrediënt DHA

Zullen de zelf bruinende ( selftan ) producten en spraytan vloeistoffen  met een DHA percentage tot aan 10% nog steeds donker genoeg kleurdiepte kunnen bereiken? Na 22/04/2022 mogen wij als leverancier en distribiteur van Spraytan vloeistoffen en zelf bruinende mousses boven de 10% verkopen en op de markt brengen in alle gevestigde EU landen. Dat betekent dat je op zoek moet gaan naar een alternatief of je beperken in gebruik met Spraytan lotions en Selftan producten ddie maximaal 10% DHA bevatten.
Lees in deze blog meer over de EU wet en regelgeving en wat wij je adviseren! Denk in mogelijkheden en oplossingen! Ook met een lager percentage DHA kan jij toch nog steeds jouw klant een dark tan, extra dark tan en een Rapid tan blijven aanbieden.!

Zelfbruining ingrediënt Dihydroxyacetone – nieuwe EU verordening.

Door besluitvorming van de EU commissie in maart 2020 omtrent de beperking van toegestane percentage DHA tot aan 10% voor de professionele spraytan gebruikers en de selftan producten voor de consument is de branche in de zelfbruining industrie in rep en roer geraakt. De verordening is in het 3de kwartaal 2021 gepubliceerd.

Zie bijgevoegde link naar de hernieuwde publicatie van de EU:

En de bijbehorende verordening 

Het is dan ook voor alle landen gevestigd in de EU noodzakelijk gebleken voor in de EU gevestigde Spraytan merken en wereldwijd hun Spraytan lotions en zelfbruin artikelen opnieuw te moeten formuleren om zich conform de huidige voorwaarden die aan het beperkend gebruik van DHA tot een maximum van 10% DHA te moeten voldoen en te handelen.
Vele merken zijn momenteel nog bezig om de samenstelling van Spraytan lotions en zelfbruin producten al dan niet aan te passen aan de beschreven norm. Maar helaas zal het niet voor elk Spraytan merk mogelijk of haalbaar zal zijn om de aanpassing al zo snel te kunnen aanpassen.

Zullen de zelf bruinende ( selftan ) producten en spraytan vloeistoffen  met een DHA percentage tot aan 10% nog steeds donker genoeg kleurdiepte kunnen bereiken?

Het Engelse Spraytan merk Suntana is erin geslaagd hun huidige spraytan lotions en selftan mousses dusdanig te veranderen in formule dat ook zelfs na intreding van de EU-wet op 22 april 2022 het mogelijk blijft om alle gebruikelijke lotions te kunnen blijven aanbieden aan de professionals en de consument. Hierover lees je meer verder in dit artikel.

Er zijn zorgen en terechte vragen ontstaan gedurende de totstandkoming en besluitvorming van de nieuwe EU wet conform DHA percentages in Spraytan lotions voor professional gebruik en selftan artikelen voor particulier gebruik.
Vele vragen van gebruikers en Spraytan professionals zijn dan ook ontstaan:

Hoe kunnen we onze Spraytan klanten blijven voorzien van een donkere tint of zijn wij genoodzaakt de klanten alleen nog een lichtere tint tot aan 10% DHA te kunnen verstrekken?
- Men zal kunnen overwegen te verdiepen in aanbod Dark en Extra Dark tan Spraytan lotions, die erin zijn geslaagd Spraytan lotions te produceren welke de toegestane percentage van max. 10% DHA bevatten en hiermee kunnen voorzien in een Dark, een Extra Dark lotion en snelwerkende lotion.
Echter is er op de Europese markt nog maar weinig aanbod van aangepast Spraytan lotions met een donkere en extra donkere resultaat. De verwachting is dat in de toekomst meer Spraytan merken besluiten wel de formules aan te passen. Maar kan het ook betekenen dat een enkel merk zal besluiten dit niet te zullen doen. En dus niet meer exporteren naar de EU en dus inkoop niet meer mogelijk zal zijn voor de distribiteurs/ leveranciers en verkoop aanbod beperkter zal zijn voor hun professionele klanten.

Waarom is dit besluit genomen terwijl de zonnebank juist zo slecht is gebleken voor de huid en de kans op huidkanker vergroot? Nu lijkt het alsof het gebruik van de zonnebank weer wordt gestimuleerd.
- De Europese commissie heeft besloten om het DHA te beperken tot aan 10% en gelijk te trekken met de selftan artikelen. Terwijl in recente onderzoeken is gebleken dat DHA percentages t/m 14% veilig is gebleken als men dit niet dagelijks toepast op de huid. Zie voor uitgebreidere conclusie en bevindingen van recente onderzoek dat de EU commissie heeft laten doen in het EU besluitvorming conform DHA.  Het gebruik van zonnebank levert blijvende schade op aan de huid en dus blijft dit onverantwoord ten opzichte van gebruik Spraytan lotions en zelf bruinende artikelen. Met Spraytan treedt er geen blijvende huidschade op zoals veroudering van de huid en vergrote kans op huidkanker.  

Wat moeten we onze klanten vertellen? Dat terwijl DHA tot aan 14% nog steeds veilig is gebleken uit recente onderzoeken?
- Vertel je klant over de verandering van wet en regelgeving en wees transparant in de communicatie. Je bent door deze nieuwe wet -en regelgeving beperkt in het aanbod tot 10% DHA. Zowel Spray Tan professionals en consumenten met gebruik van zelf bruinende artikelen hebben zich te houden aan de nieuwe regels conform DHA gebruik. Je kunt overwegen om Spraytan lotions te gaan aanbieden dat wel 10% DHA bevat en veranderd zijn in samenstelling zodat er nog steeds een donkere kleur kan worden aangeboden zoals men gewend was voordat deze wet werd ingetreden.

Raken we dan een deel van onze klanten en dus omzet kwijt door deze nieuw wet als we worden beperkt tot gebruik van max. 10% DHA?
- de nieuwe wet- en regelgeving dat het percentage van DHA in zelfbruining beperkt is geldend voor alle landen gevestigd in de EU. Dat betekent dat iedereen zich aan de wet moet houden.
Na 22-04-2022 zal ook de concurrerende Spraytan salons in jouw omgeving zich aan dezelfde wet- en regelgeving moeten houden en naar moeten handelen. Er zal er geen verschil mogelijk moeten zijn.
Ook de verkoop in selftan mousses is dan ook alleen nog mogelijk met percentages max. 10% DHA
.

Waarom is het dan nog mogelijk dat er tot aan 22-04-2022 Spraytan lotions voor professioneel gebruik en selftan mousses voor particulier kan worden aangeschaft bij leveranciers en distribiteurs?
- Het inkopen en importeren van Spraytan en zelf bruinende producten  is voor de leveranciers en distribiteurs niet meer mogelijk sinds 26 januari 2022. Wel is verkoop en gebruik tot 22 april 2022 van lotions hoger dan 10% DHA  als ook het aanbieden van Spraytan lotions met percentage boven de 10% DHA  in jouw salon nog mogelijk tot 22-04-2022. Ditzelfde geldt ook voor de verkoop van selftan lotions van 10% of hoger aan de particulieren.

Met de EU-verordeningen die veranderen met een vermindering van DHA (het actieve ingrediënt dat de gebruinde kleur op de huid bereikt) in alle Retail zelf bruinende artikelen & professionele spraytan vloeistoffen. Suntana UK is erin geslaagd om een groot deel van hun assortiment professionele Spraytan vloeistoffen met een DHA tot maximaal 10% toch nog de Dark en Ultra Dark kleurdiepte te kunnen bereiken.

De Spray tan lotions van Suntana hebben sinds december 2021 een verandering ondergaan in de formule waarmee het gelukt is om zelfs met ingrediënten tot en met 10% DHA een donkere kleur achter te kunnen laten op de huid. DHA is één van de belangrijkste ingrediënten die ervoor zorgen dat er een bruinverkleuring optreedt op de bovenste huidlaag van de huid namelijk op de al aanwezige “dode huidcellen “.

Naast DHA bevatten de Spray tan lotions Suntana Erythrulose dat net zoals DHA de hoofdbestandsdelen zijn die zorgen voor een gelijkmatige gebruinde tint en zorgt draagt voor langdurige houdbaarheid van de tint en een gelijkmatige vervaging van de kleur. De nieuwe samengestelde formule van deze mousses en Spray Tan lotions zijn binnen alle veiligheidsrichtlijnen die de EU hebben opgesteld en welke voldoen voor de uiterste datum dat de nieuwe EU regelement ingaat op 22 april 2022.

Het blijft zelfs na 22 april 2022 mogelijk om met de lichte huidtype een Dark en Ultra Dark bruining te kunnen bereiken en zelfs de Rapid lotion van Suntana blijft dus mogelijk om aan te bieden. Met het verminderde DHA ingrediënt is Suntana er  dus in geslaagd om de selftan mousses en Spray Tan lotions te kunnen blijven leveren aan de EU en dus ook aan onze Nederlandse en Belgische klanten. Zowel de particulieren als de B2B klanten kunnen daarom blijven vertrouwen op de kwaliteit en de veiligheid van de producten die Suntana al jaren op de markt brengt.

Wat houdt dit in voor het Engelse merk Suntana spraytan assortiment in onze webshop:
Suntana Original assortiment/ Pure lijn en de OMG die onveranderd zijn in samenstelling en voldoen aan de nieuwe EU wet-en regelgeving:
Suntana Coconut light tan lotion ongewijzigd 8% DHA bevatten deze is voor de lichte huidtypen.
Suntana Cherry medium tan lotion ongewijzigd en bevatten 10% DHA geschikt voor de medium huidtypen.

Suntana Violet light lotion ongewijzigd en bevat 8% DHA geschikt voor de lichte huidtypen.
Suntana Violet medium lotion ongewijzigd en bevat 10% DHA geschikt voor de medium huidtypen.

Suntana Pure light tan lotion ongewijzigd 8% DHA bevatten deze is voor de lichte huidtypen.
Suntana Pure medium tan lotion ongewijzigd en bevatten 10% DHA geschikt voor de medium huidtypen.


OMG vloeistoffen:
Deze vloeistoffen bevatten geen Erythrulose en behouden dan ook hun huidige samenstelling wat gevolg heeft voor de beschikbaarheid van deze typen lotions:
OMG light tan lotion;
ongewijzigd 8% DHA bevatten deze is voor de lichte huidtypen.
OMG medium lotion; ongewijzigd en bevatten 10% DHA geschikt voor de medium huidtypen.
OMG dark lotion; ongewijzigd 12% en zal niet meer verkocht worden per 22-04-2022.
OMG Fast tan ( Rapid) lotion; ongewijzigd en zal niet meer verkocht worden per 22-04-2022.

Welke lotions zijn wel veranderd qua samenstelling en voldoen aan de nieuwe EU wet- en regelgeving?
De onderstaande lotions zijn veranderd in samenstelling DHA met het maximale toegestane percentage van 10% in combinatie met een verhoogde concentratie Erythrulose. Doordat de concentratie van Erythrulose dusdanig is verhoogd, zal het resultaat van de Spraytan tint nog steeds dusdanig zijn als gewenste kleurdiepte en bruinverkleuring wat voorheen met de verhoogde DHA percentages werd bereikt. De concentratie Erythrulose is zodanig afgestemd totdat de gewenste kleurdiepte Dark, After/Extra Dark en als Rapid kan blijven bestaan en worden bereikt.

Suntana Chocolate Dark tan lotion; is veranderd in samenstelling bevat 10% DHA en Erythrulose in een verhoogde vorm van concentratie. Geschikt voor de medium-donkere huidtypen.
Suntana After Dark lotion; is veranderd in samenstelling en bevat 10% DHA en Erythrulose in een verhoogde vorm van concentratie. Geschikt voor de donkere huidtypen.
Suntana Violet Dark lotion; veranderd in samenstelling en bevat 10% DHA met verhoogde concentratie Erythrulose; Geschikt voor de medium tot donkere huidtype.
Suntana Pure Dark lotion; veranderd in samenstelling en bevat 10% DHA met verhoogde concentratie Erythrulose; Geschikt voor de donkere huidtype.

Rapid Strawberry tan lotion
; ook met aanpassing van 10% DHA en verhoogde concentratie Erythrulose is het nog steeds mogelijk om de kleurdiepte zelf te kunnen na de aanbevolen verkortere inwerktijd van 1- 4 uur.
Het blijft dus mogelijk om klanten te voorzien van een snel resultaat en bruineffect.
1 uur inwerken – light tan
2 uur inwerken – medium tan
3 uur inwerken – dark tan
4 uur inwerken – extra dark tan

 

Selftan mousses Suntana assortiment:
De Light ( Coconut)  en de Medium ( Cherry ) blijven ongewijzigd en bevatten respectievelijk 8% en 10% DHA.
De Dark en de After Dark Selftan mousses voor particulier gebruik en verkoop van het merk Suntana blijft onveranderd resp. 12% en 14% in samenstelling en zullen niet meer worden verkocht per 22-04-2022.

Spray Tan Solutions heeft altijd voor oog gehouden kwalitatieve & hoogwaardige Spraytan vloeistoffen en selftan producten te willen verkopen aan de klant.  Met aandacht voor veilige huidverzorging.  Ook zullen wij als leverancier in Spraytan benodigdheden altijd deze overtuiging blijven nastreven en willen behouden.

 

De schoonheidsindustrie houdt zich op wereldwijd niveau al lange tijd bezig met het onnodige hoeveelheden DHA in de formules van zelf bruinende cosmetica. Het is dus mogelijk gebleken om Spraytan lotions en zelf bruinende artikelen te produceren en de ontwikkeling hierin staat niet stil.

 

We weten dat DHA een belangrijk actief ingrediënt is in elke zelf bruinende product, maar helaas weten wij ook dat DHA een uitdrogend effect op de huid heeft. Hiermee hebben de merken die wij verkopen aan onze klanten, waaronder het Engelse merk Suntana in ons Spraytan en Selftan assortiment, hydraterende ingrediënten als Aloë Vera en andere natuurlijke plantenextracten aan de lotions toegevoegd die een hydraterende eigenschap bezitten wat ten goede komt in het vochtgehalte van de huid.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.